JAPONSKÁ AKOYA
Akoya Dnes
Akoya Pearls Oyster
Akoya perly ve skutečnosti odvozují svůj název od ústřice Akoya. Vědecký název ústřic Akoya je Pinctada Fucata. Dnes se většina ústřic chová v líhních. Přibližně ve věku 20 dnů se larvy ústřic vyplivnou a ulpívají na nehybných předmětech. Špunti jsou přemístěni do jeslí, dokud nedosáhnou šesti měsíců věku. Během těchto vývojových časů pěstitelé perel také pěstují plankton, aby vyživili tyto malé ústřice. Ve věku šesti měsíců jsou ústřice přemístěny ze školky do specializovaných košů, kde se o ně pečuje, když dozrávají během následujících 18 až 30 měsíců. Ve věku dvou až tří let je ústřice připravena k nukleaci.
Růst perel Akoya
Po nukleaci je ústřice Akoya pečlivě ošetřována během následujících 8 až 24 měsíců. Ústřice produkuje nejlepší perleť při teplotě vody mezi 59 a 68 stupni Fahrenheita. Chladnější voda umožňuje pomalejší, těsnější a lesklejší tvorbu perleti. Oceány kolem Japonska jsou chladnější, takže většina japonských Akoya má tendenci růst pomalu po dobu 12 až 24 měsíců. V Číně bývají vody teplejší, takže se perleť tvoří rychleji. Výsledkem je, že Akoya má tendenci být sklizena také rychleji.
Sklizeň Akoya
Akoya je nejlepší sklízet během chladných zimních měsíců. Po sklizni a vyčištění jsou perly připraveny ke zpracování. Každá farma má tendenci se specializovat na jednu konkrétní velikostní řadu. Kromě toho postupy následného zpracování vyžadují masivní investice do infrastruktury. Výsledkem je, že většina zpracovatelů má přímé smlouvy s několika farmami.
Nukleace perel
Před nukleací je metabolismus jednotlivých ústřic zpomalen do stavu hibernace. To trvá asi tři měsíce. Ústřice je poté vynukleována zkušeným a speciálně vyškoleným technikem. Do gonády ústřice je pečlivě vložen speciálně vyrobený korálek a kus tkáně dárcovského pláště. Tento řez je velmi malý a tento chirurgický zákrok je velmi jemný. Nejlepší korálky pro nukleaci vyrobené z amerických sladkovodních mušlí.
Zdroj obrázku: www.britannica.com
Zpracování Akoya
Pečlivé zpracování Akoye může trvat dva týdny až šest měsíců. Akoya jsou pečlivě zpracovány, aby vynikla jejich přirozená krása. Zpracování by nemělo perlu poškodit. Japonci mají téměř století zkušeností se zpracováním, které vyústilo v mnoho patentovaných a tajných technik. Číňané jsou v kultivaci Akoya relativně noví, od konce 80. let 20. století. Pěstování, zpracování a faktory prostředí umožňují rychlejší růst a zpracování. V této době se také vyskytují černé a tmavší zbarvené procesy Akoya.