JAPONSKÁ AKOYA
Historie a kultivace
Perly Akoya Historie
Perly zdobily bohaté a mocné po tisíce let. Od starověké Číny až po řecko-římský svět byly přírodní perly vyhledávány pro svou krásu a lesk. Dnes jsou perly stále součástí našeho šatníku s jemnými šperky. Přírodní perly zdobily bohaté a mocné nejen po staletí, ale tisíce let. Příběhy sahají až do doby Alexandra. Kromě toho se znak pro „perly“ poprvé objevuje v čínském slovníku napsaném kolem roku 1000 před naším letopočtem. V poslední době hrají významnou roli také přírodní perly. V roce 1917 byla zakoupena vlajková loď Cartierova budova na rohu Páté Avenue a 52. ulice za jeden dvojitý pramen přírodní Akoya a symbolickou částku 100 $. Tato budova dnes stojí jako důkaz hodnoty připisované perlám.
Tvorba přírodních perel
Přírodní perly Akoya se tvoří v ústřici Akoya. Ústřice jsou podavače filtrů, takže své skořápky mírně otevírají, aby dovnitř mohla proudit voda. Ústřice pak berou živiny z mikroskopických částic a organismů ve vodě oceánu. Výsledkem je, že dovnitř mohou plavat i malé dráždivé látky, jako jsou malí oceánští živočichové. Paraziti se také mohou provrtat přímo skrz tvrdou skořápku ústřice. Aby se ochránila, ústřice uzavře dráždivou látku do vaku a poté vylučuje vrstvu po vrstvě perleti kolem dráždidla. Po čase to má za následek lesklou perlu.
Začátky kultivovaných perel
Během pozdního 19. století byly v pěstování mořských perel učiněny skoky a meze. Australan William Saville-Kent je obecně považován za prvního, kdo úspěšně kultivoval mořské perly z ústřice. Předpokládá se, že tato metoda byla předána dvěma japonským průkopníkům, Tokichi Nishikawovi a Tatsuhei Mise. Stavěli na znalostech. Poté Kokichi Mikimoto koupil jejich patent a experimentoval s dalšími technikami. Mikimoto je dnes známý jako „Král perel“. Kromě jeho vynalézavosti, jeho pozoruhodné vize, úsilí a prodeje se perly Akoya dostaly do popředí jemných šperků Dnes jeho společnost stále nese jeho jméno.
.jpg)
Zdroj obrázků: www.en.wikipedia.org