JAPONSKÁ AKOYA
Hodnotové faktory
Hodnota perlových šperků se může lišit na základě několika hodnotových faktorů. Mezi tyto faktory patří perleťový lesk, velikost, kulatost, kvalita povrchu, barva a tloušťka perleti. U hotových perlových šperků je velmi důležité také sladění.
Akoya Luster

Nejdůležitějším faktorem hodnotícím perly Akoya je lesk. Lesk nebo lesk je, jak dobře perla odráží. Dobrým příkladem je zrcadlo. Vynikající lesk bude mít zrcadlový lesk a velmi ostrý odraz obrazu. Můžete rozlišit své vlastní rysy obličeje. Menší perla s lepším leskem se bude zdát větší. Také lesklejší perla bude vypadat kulatější a skvrny budou méně nápadné.
Pearl Grading Page
Tělo Akoya

Dalším faktorem hodnoty perly je čistota těla nebo povrchu perly. Čím je povrch čistší, tím je perla hodnotnější.
Perly jsou přirozeně vytvořený organický drahokam, takže některé drobné povrchové vady jsou naprosto přijatelné.
Pearl Grading Page
Velikost Akoya

Velikost perly také ovlivňuje hodnotu. Větší perla s podobnými jinými hodnotovými faktory bude hodnotnější než menší. Existuje však rozsah velikostí, kde hodnoty rostou exponenciálně. Perly Akoya mají průměr mezi 6 mm až 7 mm. Výsledkem je, že perly v této nebo menší velikosti jsou snadněji dostupné. Když se rozsah velikostí zvýší na 7 mm až 8 mm a následně 8 mm až 9 mm a větší než 9 mm, hodnota se dramaticky zvýší.
Pearl Grading Page
Tvar Akoya

Kultivované Akoya jsou nukleovány kulatými kuličkami. Tyto kulaté korálky jsou základem pro kulatou perlu. Čím kulatější bude perla, tím cennější bude. Některé symetrické tvary, jako jsou kapky, mohou mít také vysoké hodnoty.
Pearl Grading Page
Akoya Nacre

Vzhledem k tomu, že kultivované Akoya jsou nukleovány kuličkami, je důležitá jak tloušťka, tak kvalita perleti. Chladnější voda a delší doba kultivace umožňují silnější a těsnější tvorbu perleti, což má za následek lesklejší perleť. Prostředí v Japonsku tento typ perleti umožňuje. Čínské vody umožňují zrychlený růst, ale za cenu nižší kvality perleti.
Pearl Grading Page
Shoda Akoya
Perly v šperku Akoya by měly být dobře sladěné v barvě a velikosti. Neměly by existovat žádné zjevné rozdíly nebo anomálie. V sadě by perly měly ladit v rámci každého kusu i v sadě jako celku. Například náušnice by měly ladit s náhrdelníkem a náramkem.
Původ a certifikace Akoya
Téměř stoleté zkušenosti s pěstováním a zpracováním činí z japonského kultivovaného Akoya více ceněný standard. Kromě toho je japonský průmysl perel regulován JPEA. Čínská perla Akoya má také své výhody. Zrychlený růst a zpracování umožňuje cenově dostupnější perlu. Tyto dva původy produkují možnosti Akoya pro trh šperků, což spotřebitelům umožňuje větší výběr.


Zpracování Akoya
Pečlivé zpracování Akoye může trvat dva týdny až šest měsíců. Akoya jsou pečlivě zpracovány, aby vynikla jejich přirozená krása. Zpracování by nemělo perlu poškodit. Japonci mají téměř století zkušeností se zpracováním, které vyústilo v mnoho patentovaných a tajných technik. Číňané jsou v kultivaci Akoya relativně noví, od konce 80. let 20. století. Pěstování, zpracování a faktory prostředí umožňují rychlejší růst a zpracování. V této době se také vyskytují černé a tmavší zbarvené procesy Akoya.