SLADKOVODNÍ
Hodnotové faktory
Hodnota sladkovodních perel a hotových šperků se může lišit na základě specifických faktorů, jako je kulatost, lesk, velikost, kvalita povrchu a barva. Vzhledem k tomu, že perly jsou nukleovány pouze tkání, jsou 100% perleťové. Velmi důležité je také sladění perel u hotových šperků.
Sladkovodní lesk

Dalším velmi důležitým hodnotovým faktorem je lesk perly. Lesk nebo lesk perly je definován jako to, jak dobře perla odráží světlo. Jedním ze způsobů, jak přemýšlet o lesku, je představit si perlu jako zrcadlo. Čím více světla se odráží a je obraz čistší, tím lepší je lesk perly. Lesk sladkovodní perly se může lišit od lesku vytvořené ve slané vodě. Sladkovodní perly mají lesk podobný lesku saténu. Podobně jako u Akoya bude menší perla s lepším leskem vypadat větší. Také lesklejší perla bude vypadat kulatější a skvrny budou méně nápadné.
Pearl Grading Page
Sladkovodní tělo

Dalším faktorem hodnoty perly je čistota těla nebo povrchu perly. Čím méně viditelná skvrnitost, tím cennější perla. Perly jsou přirozeně vytvořený organický drahokam, takže některé drobné povrchové vady jsou naprosto přijatelné.
Pearl Grading Page
Sladkovodní velikost

Velikost perly také ovlivňuje hodnotu. Větší perla s podobnými jinými hodnotovými faktory bude hodnotnější než menší. Existuje však rozsah velikostí, kde hodnoty rostou exponenciálně. Průměr sladkovodních perel je 6 až 7 mm. Výsledkem je, že perly v této nebo menší velikosti jsou snadněji dostupné. Když se rozsah velikostí zvýší na 7 mm až 8 mm, následně 8 mm až 9 mm a větší než 9 mm, hodnota se dramaticky zvýší.
Pearl Grading Page
Sladkovodní tvar

Vzhledem k tomu, že kultivované sladkovodní perly jsou tvořeny jádry, pouze asi dvě procenta z dané sklizně jsou kulatá. V důsledku toho je kulatost jedním z nejdůležitějších faktorů při hodnocení sladkovodních perel. Nejkulatější sladkovodní perly mají tvar, který může konkurovat perlám kultivovaným jako Akoya.
Pearl Grading Page
Sladkovodní sladění
Perly ve šperku by měly být dobře sladěné v barvě, velikosti a kvalitě. U sladkovodních perel s jejich proměnlivými přírodními barvami je velmi důležité sladění barev. V sadě by se perly v každém kusu měly shodovat a také perly různých kusů. Například náušnice by měly ladit s náhrdelníkem a náramkem. To platí také pro sladění přívěsku a sady náušnic. V důsledku toho je upřednostňováno získání celé sady ve stejnou dobu, protože později může být obtížné spárovat.