SLADKOVODNÍ
Sladkovodní perly dnes
Dnes jsou krásné sladkovodní perly k dispozici v mnoha barvách a velikostech. Staly se oporou na trhu s jemnými šperky. Neustálé zlepšování kvality jim umožnilo téměř konkurovat svým slaným protějškům.
Sladkovodní perlorodky
Existuje několik různých druhů mušlí, které Číňané používají k pěstování sladkovodních perel. Nejrozšířenější je dnes mušle trojúhelníková (vědecký název Hyriopisis cumingi). Farmáři slávky buď chovají, nebo je kupují z líhní. Když slávky dosáhnou věku šesti až sedmi měsíců, jsou připraveny na nukleaci. Slávky v tomto věku měří dva až dva a půl palce od hřbetního, kloubového konce k opačnému břišnímu okraji
Růst sladkovodních perel
Sladkovodní slávky jsou pak inklinovány k růstu po dobu dalších dvou až šesti let. Rybníky, ve kterých žijí, jsou obvykle uměle vytvořené a poměrně mělké, aby bylo možné kontrolovat faktory prostředí. To také pomáhá zmírnit některé tlaky způsobené záplavami a jinými přírodními katastrofami. Ryby mohou také žít v těchto rybnících, což umožňuje farmářům používat stejný rybník pro různé potřeby.
Sklizeň sladkovodních perel
Sladkovodní perly se sklízejí hlavně v listopadu před začátkem zimy. Každá mušle dává 25 až 40 perel. Velikost perly se pohybuje mezi 2 mm až 10 mm s většinou mezi 4 mm až 7 mm.
Farmáři mohou mušle vrátit do rybníka, pokud při první sklizni vyprodukovali kvalitní perly. Protože se perlový váček již vytvořil kolem předchozí incize a implantátu, není potřeba nový kousek dárcovské tkáně. Perla druhé generace většinou není tak kvalitní jako ta první. Nukleace
perel Nukleace
perel se obvykle vyskytuje za příznivého počasí mezi dubnem a květnem a také od srpna do října. Na rozdíl od většiny mořských perel jsou sladkovodní perly nukleovány připravenými čtverečky dárcovské tkáně. Tyto čtverce mají stranu 2 mm až 3 mm.
V závislosti na velikosti mušlí se v tkáních pláště každé ze dvou polovin provede přibližně 20 velmi malých řezů. Jedná se o velmi jemný a přesný ruční postup. Po vložení dárcovské tkáně do každého řezu se mušle okamžitě vrátí do vody. Vzhledem k tomu, že tyto mušle jsou tvořeny jádrem tkáně, výsledná perla je 100% perleťová.
Zpracování sladkovodních perel
Sladkovodní perly se zpracovávají ve všech oblastech produkujících perly v Číně a Hong Kongu. Pečlivé bělení a leštění může trvat jeden až dva měsíce. Sladkovodní perly vycházejí z lastury v přírodních pastelových barvách od bílé po růžovou a levandulovou. V této době také dochází k podráždění a dalším procesům k vytvoření černé a tmavší barvy u sladkovodních perel.